Contacteer ons

Het team van Praktijk CURA SALUS werkt enkel op afspraak!
Huisbezoeken zijn ook mogelijk.
Afspraken afzeggen of verplaatsen kan, maar minstens één dag op voorhand.


Contacteer ons via e-mail :

cura.salus@telenet.be
Adres:
Praktijk CURA SALUS
Westrozebekestraat 4
8840 Oostnieuwkerke

telefoon:
051 241 341
email:
cura.salus@telenet.be

Locatie

locate us
SLUITEN

Osteopathie

Wat is osteopathie?

Wat is Osteopathie?
Osteopathie is een manuele, diagnostische en therapeutische benadering van een persoon. Osteopathie is een samenvoeging van de twee Griekse woorden 'osteon' en 'pathos'. 'Osteon' betekent weefsel, de meest dichte vorm van weefsel is 'os', wat bot betekent. 'Pathos' (denk aan b.v. sympathie) betekent gevoel. Dus in de osteopathie gaat het om het voelen van de (beweging van de) weefsels. De osteopaat gaat op zoek naar gewricht – en weefselmobiliteit in het algemeen binnen het kader van hun oorzakelijkheid aan het verschijnen van de klachten bij een persoon. Dit betekent dat de osteopaat het gehele lichaam van de persoon onderzoekt naar de mogelijke oorzaken van de klacht bij deze persoon. Zo gaat de osteopaat bij een persoon met elleboogklachten niet enkel en alleen maar een onderzoek verrichten ter hoogte van de betreffende elleboog, maar neemt alle gewrichten en weefsels van het gehele lichaam mee in zijn onderzoek op zoek naar de meest oorzakelijke structuur – functie relatie. De osteopaten zijn dan ook opgeleid om op zoek te gaan naar de oorzaak van een klacht die bijvoorbeeld bij chronische rugpijn soms wel eens kan liggen in een beperkt functioneren van een gewricht en/of weefsel in de schedel, de wervelkolom, de voet, de organen in de buik, de longen, of…

Osteopathie is een manuele geneeskunde, dat wil zeggen dat een osteopaat bij de behandeling alleen de handen gebruikt. De behandeling stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam. Dit betekent dat elke mens van nature een innerlijke kracht heeft die er naar streeft het lichaam zo gezond mogelijk te houden, zich te verdedigen en aan te passen, waardoor ziekte overwonnen kan worden.

De belangrijke uitgangspunten van de osteopathie zijn:
• biologisch is de mens één geheel en alle afzonderlijke delen (systemen) beïnvloeden elkaar
• alles in het menselijk lichaam is beweeglijk, kan bewegen en moet bewegen
• de mens draagt in zich een zelf genezend vermogen, osteopathie activeert dit vermogen.

Na twee tot drie behandelingen moet er zeker verbetering zijn. Bij hardnekkige klachten zal volledig herstel langer op zich laten wachten en zullen er dus meerdere behandelingen nodig zijn. De periode tussen de behandelingen kan variëren van één week tot twee maanden. Het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Je kan met volgende klachten bij een osteopaat terecht: nek- en rugpijn gewrichtsproblemen; heup, knie, voet, schouder, elleboog, hand circulatiestoornissen in de benen, zware en/of gezwollen benen hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, sinusitis, oorsuizen, slikproblemen hartklachten, kortademig, longproblemen maag- en darmklachten, oprispingen, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree gynaecologische stoornissen, zwangerschapsproblemen: instabiliteit bekken problematiek bij baby’s: reflux, darmklachten, slik- en zuigproblemen, beperkte hoofdbeweeglijkheid, afplatting van schedel preventie.